Mindset | Plezier | Rollen | Samenwerken
August 20, 2021
Het circus als metafoor voor teamwerk
leiderschapsprogramma

Big reminder deze vakantie ?

Waarom het circus ook al weer zo’n mooie metafoor is voor teamwerk in de meest pure vorm.

 

In een mini circus op de camping vorige week voelde ik mezelf van binnen opzwellen. Ik herkende iets van het heerlijke speciale gevoel toen ik zelf nog werkte als uitvoerend producent van een circus. Een rariteitenkabinet en tegelijkertijd een eenheid.

De dame die in de doeken hangt… bekend gezicht! Ze verkocht de kaartjes bij de kassa eerder die dag. En ze zorgt voor extra inkomsten in de pauze, bij de popcornkraam. De messenwerper, geschminkt en in vol ornaat, midden in een bundel licht in de piste. Om een kwartier later, haast onzichtbaar, in de regen de tent na te lopen. Snel alles dichtknopen, zodat de gasten wind- en regenvrij kunnen genieten.

Artiesten die haast ongemerkt elkaars rekwisieten aangeven en razendsnel weer opruimen. Al ziet het er nog zo chaotisch uit, alles is geordend, in routine en patronen. Vrijheid vinden ze juist daarbinnen.

 

Deze rollen zijn er ook op ‘gewoon’ werk

Je ‘bent’ nooit alleen maar je eigen functie. Je werkt nooit alleen. Altijd als deel van een groter geheel. Soms in het licht, soms even in de schaduw.

Lukt het jou en je collega’s om samen van positie te wisselen? Wat fijn!

Is de rolverdeling, taken en verantwoordelijkheden juist een van jullie kritische punten? Bel me gerust voor een vrijblijvend sparren.

Lees meer over dit onderwerp

SLIM Subsidie

SLIM Subsidie

Voor Leren en ontwikkelen in het MKB SLIM-regeling: als jouw medewerkers zich ontwikkelen, is...