Communicatie | Samenwerken | Teamontwikkeling
May 26, 2020
Terug naar kantoor. Weer in verbinding. Hoe dan?
leiderschapsprogramma

Hoera, daar is de kantoortuin weer! Zo langzaamaan gaan steeds meer mensen weer terug naar kantoor. Back to ‘normal’. Veel collega’s zijn daar superblij mee. Na alle thuiswerkstruggles zijn ze het kantoor, de collega’s en de vaste routines gaan missen.

Maar let op, er zijn ook even zoveel mensen die het eigenlijk wel prima waren gaan vinden. Uit je bed rollen, wat ochtend oefeningen doen, lekker ontbijten en dan hup achter je laptop aan de slag. Die inmiddels met een extra scherm en goede stoel zitten en de ochtendspits – not at all – missen.

 

Achter je bureau gaan zitten en ‘as usual’ je werk oppakken is ondenkbaar.

Zie je het voor je? Dat je straks gewoon met zijn allen weer achter je bureau gaat zitten nadat je elkaar gedag hebt gezegd. Om vervolgens ‘business as usual’ je werk op te pakken? Dat is ondenkbaar. We kunnen niet over de afgelopen maanden heen stappen. Sterker nog, dit is een uitgelezen kans om weer verbinding te maken met je team! En dat is nodig, vaak waren de overleggen de afgelopen maanden weliswaar heel effectief, maar ook vooral functioneel. ‘De echte verbinding met elkaar’ was voor velen het grootste gemis.

Door hier nu tijd voor te maken pak je leiderschap en geef je je team gelegenheid om zelf besluiten te nemen.

 

Wat laat je achter en waar wil je mee door?

Welke dingen hebben jullie gemist in de corona periode en wil je graag weer oppakken? En waar wil je eigenlijk afscheid van nemen? Is er ruimte voor nieuwe afspraken over thuiswerken en vergaderen? Zijn er collega’s die het nog spannend vinden om naar kantoor te komen. Is het oké om een andere mening te hebben in deze groep? Je kunt dit ‘straks’ doen, wanneer je weer fysiek samen op kantoor zit. Het kan nog sterker, je kunt deze gesprekken nú ook al voeren met je team. Why wait? Ontwikkeling van je team is een continu proces wat zich elke dag, bewust of onbewust, afspeelt. Door er af en toe bewust bij stil te staan, geef je verdieping in de samenwerking. En dat betaalt zich uiteindelijk ook weer terug in betere resultaten.

 

Nieuwsgierigheid is altijd een mooi uitgangspunt.

Stel elkaar vragen. Voorbeelden die je kunnen helpen:

  • Welke dingen hebben jullie gemist in de corona periode en wil je nu graag weer oppakken?
  • En waar wil je eigenlijk afscheid van nemen?
  • Is er ruimte voor nieuwe afspraken over thuiswerken en vergaderen?
  • Zijn er collega’s die het nog spannend vinden om naar kantoor te komen?
  • Wat heeft je over jezelf en je team verrast de afgelopen maanden?
  • Waar zie je tegenop?
  • Waar worden we blij van als we weer bij elkaar komen?

 

In verbinding blijven, de diepgang opzoeken. Ruimte maken voor de verschillen. Zo toon je leiderschap en help je je team open te communiceren. De belangrijkste sleutel tot een soepele en effectieve samenwerking heb je samen in handen.

Lees meer over dit onderwerp

SLIM Subsidie

SLIM Subsidie

Voor Leren en ontwikkelen in het MKB SLIM-regeling: als jouw medewerkers zich ontwikkelen, is...