Communicatie | Leidinggeven | Samenwerken
October 7, 2020
Waar leidinggevenden trots op zijn
leiderschapsprogramma

In september ’20 deed ik via Linkedin een klein onderzoekje. Ik was benieuwd naar het volgende: Hoe ervaren jonge leidinggevenden in deze tijd hun rol? Wat is hun grootste uitdaging én waar zijn ze het meest trots op?

De antwoorden gaven mij nieuwe focuspunten voor het leiderschapsprogramma Leading in Motion.

 

Wat viel er door de hele groep heen op?

Uitdagingen benoemen vinden we makkelijker dan openlijk te zeggen waar je eigenlijk heel trots op bent. Dat heeft te maken met de volgende twee dingen:

 1. We ervaren dingen vaak niet meer als een succes, zodra het eenmaal geweest of gedaan is. We kijken liever opnieuw vooruit en definiëren successen als iets wat we nog moeten bereiken. Soms even stilstaan en de werkelijke progressie die je hebt gemaakt ook echt vieren, zorgt voor een goede flow om op verder te bouwen.
 2. Ook wanneer je je eigenlijk wel trots voelt, voelt het voor velen als ‘not done’ om dat te zeggen. En als jij het niet op jezelf bent, is de kans groot dat je teamleden dat ook niet durven zijn.

 

Hier volgt de top 3 van kopzorgen en trotsmakers.

 

Drie grootste kopzorgen van jonge leidinggevenden in deze tijd:

 • Ik weet wel dat ik mijn eigen drive en inspanningen niet één op één kan terugzien bij al mijn teamleden. Maar ja, het zou toch wel relaxed zijn als ze eenzelfde verantwoordelijkheid voelen als ik.
 • Sommige bedrijven hebben nu minder te doen, of daar ontstaan nu andere werkzaamheden voor teamleden. Velen ervaren het als een uitdaging om mensen hier in mensen te motiveren.
 • De verbinding voelen. Sinds maart werken we veel thuis. Dat gaat over het algemeen best goed (trots op!) en tegelijkertijd is het erg functioneel. We missen de flauwe grappen tussen het werk door, of het potje tafeltennis waarbij je even je hoofd leeg kon maken. Even je collega bellen hoe het met hem als je al even niks hebt gehoord, blijkt ook lastig. “Straks denkt ‘ie dat ik hem wil controleren. Zo’n leidinggevende wil ik niet zijn!” Laat staan hoe hoog de drempel ervaren wordt om zelf te melden dat je er even niet zo lekker in zit!

 

Drie trotsmakers zijn er ook:

 • Elke dag kunnen lachen met elkaar. Zelfs als er rotdingen gebeuren privé. Er voor elkaar zijn, en huilen mag dan ook. >> maak link naar vertrouwen het is goed wie je bent
 • Een team wat echt de uitdaging aangaat met elkaar! Corona is zeker een challenge voor velen. Sommigen zijn trots op hun schakelkracht, wat er ook voor zorgt dat ze het idee hebben nu al-les aan te kunnen samen.
 • In de chaotische beginperiode zijn er mensen naar voren gestapt met kwaliteiten, die eerder niet zichtbaar waren. Daar heeft het hele team zijn voordeel mee kunnen doen

 

Eigen learnings had ik zelf natuurlijk ook uit dit experiment:

 • Ik had de overtuiging dat mensen mijn LinkedIn berichtje als pusherig of een salestechniek zouden ervaren en dat dat negatief op alles wat ik doe zou afstralen. Dat verlamde me lange tijd waardoor ik mijn netwerk niet uitbreidde. Toch wilde ik het uitproberen, ik was te nieuwsgierig. En ik kreeg veel meer positieve respons dan ik vooraf had verwacht of gehoopt! Dit leerde mij nog meer om soms uit je eigen bubbel te komen en door je angsten heen te gaan. En mensen gewoon om hulp te vragen wanneer je dat nodig hebt! Mensen helpen graag andere mensen, zeker als die vraag concreet is.
 • Wanneer je mensen met een open vizier bevraagt, vinden de meesten het heel leuk om ervaringen te delen. Het is fijn om te merken dat je niet de enige bent met bepaalde struggles en je hierover met anderen kunt uitwisselen.
 • De specifieke input van mensen zorgde er voor dat ik de inhoudelijke en verdiepende modules van het leiderschapsprogramma ‘Leading in Motion’ nog meer kon pinpointen. En de individuele coaching daarop kan laten aansluiten.

 

Voor de volgende groep leidinggevenden ‘Leading in Motion’ gaat op 2 november de online deuren open. Om vanaf 12 november met een energieke live dag echt te gaan vlammen! Laatste plekje in de groep claimen? Lees hier meer en boek een gratis intake.

 

 

 

 

 

Lees meer over dit onderwerp

SLIM Subsidie

SLIM Subsidie

Voor Leren en ontwikkelen in het MKB SLIM-regeling: als jouw medewerkers zich ontwikkelen, is...